Napelem szerelés Budapest

Napelem szerelés Budapest XVII. kerületében több rendszert telepítettünk már, de a mostanit azért írnám le, mert jól mutatja, hogy könnyen hozzá lehet szokni a napenergiához.

Ügyfelünk már rendelkezett napkollektorral, mellyel a használati meleg vizet állította elő, de feltétlenül szerette volna a villanyszámláját is kiváltani napelemes rendszerrel, mikor három évvel ezelőtt megkeresett minket. A ház csatlakozása az ELMŰ hálózatához egy fázison keresztül történik.

Telepítés több lépcsőben

2017-ben először egy 2 kW-os rendszert telepítettünk egyfázisú Fronius Galvo inverterrel és 8 db 265 Wp-es Stiebel Eltron napelemmel. A napelemek összesen 2120 Wp teljesítményt alkottak. A rendszer telepítését és készre jelentését követően az ELMŰ kicserélte a villanyórát „ad-vesz” mérőre és elkezdődhetett a termelés.

Az idő múlásával megjött a kedv a rendszer bővítésére (evés közben jön meg az étvágy alapon) és már nem csak az addig meglévő fogyasztást, hanem az azóta megnövekedett (leginkább elektromos fűtés miatti) fogyasztást is szerette volna kiváltani.

Mivel a többletigény még közel 1,5 kW plusz energiaforrást igényelt, ezért mindenképpen egy új invertert kellett engedélyeztetni az ELMŰ-nél. Két lehetőség  adódott. Az egyik, hogy egy új 3,5 kW-os egyfázisú inverterre lecseréljük a korábbi 2 kW-os invertert. A másik, hogy a meglévő 2 kW-os inverter mellé egy új 1,5 kW-os invertert szerelünk. Mivel a bővítés egy újonnan elkészült gépkocsibeálló tetejére került, ezért a második verzió szerint egy teljesen különálló rendszert telepítettünk ugyanarra a csatlakozási pontra. A bővítéskor prémium kategóriás LG napelemeket használtunk. (kép)

Telepítés előtt mindig igyekszünk mélységében körbejárni az esetleges későbbi igények okozta többletfogyasztás lehetőségét és ahhoz mérten megfelelő nagyságú invertert választani, hogyha esetleg pár év múlva nagyobb teljesítményre lenne szükség, akkor költséghatékonyan néhány napelemtábla felszerelésével az igény kielégíthető legyen.

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.