Fronius inverter termelési adatai a Fronius Solar.web -en.

A 21. században alapszinten elvárás már, hogy minden adathoz bármikor, bárhonnan hozzáférjünk. Nincs ez  másként a napelemes rendszereink termelési adataival sem. (Illetve ugyanez igaz a fogyasztási adatokra is, de erről majd később.)

A Fronius inverterekbe lehet úgynevezett datamanager kártyát helyezni, amely segítségével az inverterünk meglévő internet kapcsolat esetén RS485-ös csatlakozással vagy akár „wi-fi”-n keresztül is képes adatokat feltölteni a Fronius solar.web szerverére. Ha mobilkészülékünkkel,táblagépünkkel vagy számítógépünkkel internetkapcsolat segítségével regisztrálunk magunknak a bejelentkezéshez szükséges felhasználónevet és belépünk a www.solarweb.com oldalra, akkor nyomon tudjuk követni a napelemes rendszerünk által megtermelt villamosenergia termelést. Ez a nyomkövetés a pillanatnyi termeléstől a napi, heti, havi és összes termelés kimutatásáig lehetséges.

napi termelési görbe

havi termelési diagram

éves termelési diagram

összes termelési diagram

Alapregisztrációval a havi, az éves és az összes termelési adatot tudjuk megnézni. A napi termelési görbék közül az utolsó 3 napot kísérhetjük figyelemmel. Ahhoz, hogy 3 napnál régebbi adatokat tudjunk napi szinten (ismétlem napi szinten a termelési görbét) megnézni, akkor prémium előfizetést kell választanunk, aminek van éves díja.

Van lehetőségünk mélyebben belemenni az elemzésekbe és azt is megtudhatjuk, hogy mekkora volt a DC (egyenáramú oldal, napelemeknél) feszültség, mekkora volt a DC áramerősség, mindezek munkapontra lebontva, de láthatjuk az AC (váltakozó áramú, hálózati) oldalnál is a feszültség és áramerősség értékeket, teljesítményeket.

Elemzés, DC, AC U-I görbék

Természetesen létezik mobil applikáció is, ahol a pillanatnyi termelési adatok mellett az elmúlt 6 vagy 15 nap termelési adatait láthatjuk. Amennyiben a napelemes rendszer kiépítésénél lehetőség van a bejövő hálózati csatlakozási ponthoz egy Smart métert tenni és azt össze tudjuk kötni az inverterrel, akkor nem csak a termelési adatokat, hanem a teljes fogyasztási adatainkat is figyelemmel tudjuk követni.

napi termelés és fogyasztás

aktuális termelés és fogyasztás

Ha ismerjük a fogyasztási adatokat, akkor lehetőségünk van ezeknek a fogyasztási értékeknek a termeléshez történő illesztéséhez, ezáltal jobban tudjuk optimalizálni a napelemes rendszerünket. Egyes fogyasztásokat a napsütéses időkhöz rendelve tudatosabban és közvetlenül felhasználhatjuk a megtermelt villamos energiát.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.